masakan si Isteri

masakan si Isteri

Thursday, 23 January 2014

Chicken Mushroom Pie

Assalamualaikum semua. Hari ni Mrs Jay nak masak Chicken Mushroom Pie, atau dalam bahasa melayunya Pai Ayam Cendawan. Menu ni antara menu yang selalu Mrs Jay buat kalau bosan-bosan takde keje. Hahaha...pelik kan? Jarang jumpa orang bosan habiskan masa dengan memasak.

Ok, jangan buang masa lagi, bahan-bahannya adalah seperti dalam gambar.

Bahan-bahan inti:
- 50g butter (untuk menumis)
- 200ml susu cair
- 1 paket serbuk sup cendawan
- parutan keju (untuk hiasan)
- 3 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 helai bay leaf (optional)
- 1 ketul dada ayam (didadu)
- 1 ketul kiub ayam
- setengah tin cendawan butang (dihiris)
- 2 biji kentang (didadu)
- 1 batang lobak (didadu)
- 3 batang saleri (optional)
- daun sup (optional)
*kalau nak senang beli sayur frozen yang dah siap tu pun boleh

Bahan-bahan kulit pai:
- Kulit pastri siap diguna
@
- 4 cawan tepung gandum
- 180g butter/  ¾ buku buttercup
- sedikit air sejuk

Mrs Jay sebenarnya lebih suka sukatan tu ditentukan sendiri oleh orang yang nak masak, sebab Mrs Jay sendiri tak berapa suka ikut seratus peratus sukatan resepi. Kalau rasa nak lebih ayam, tambah je. Kalau nak lebih sayur pun, sukati la kan...

Mula-mula, buat isi pai dulu. Cairkan butter, dan tumiskan bawang merah dan bawang putih. Masukkan bay leaf sekali kalau ada.

Dah cukup garing, masukkan ayam. Biar ayam betul-betul masak sebelum masukkan sayur-sayur yang keras, kentang, lobak dan saleri.

Kemudian, tuangkan susu cair dan masukkan sekali kiub ayam dan serbuk sup cendawan. 
Dah agak-agak empuk, masukkan cendawan butang dan daun sup.

Bila dah cukup masak, tutup api dan biarkan isi sejuk sebelum masukkan dalam kulit pai.

Untuk kulit pastri, bagi yang tak jumpa kulit pastri jenama Kawan tu, boleh la buat sendiri. Mrs Jay lagi suka yang buat sendiri. Mula-mula, gaulkan butter dengan tepung.

Kemudian, tuangkan sedikit air sejuk. Sikit je tau. Terlebih nanti lembik lak doh tu.

Gaulkan rata dan buat jadi doh. Biarkan sekejap sebelum canaikan.

Ok, canai leper jangan tebal sangat ye. Agak-agak sedang je. Nipis sangat nanti koyak lak kulit pastri tu. Masukkan dalam bekas pai dan cucuk sikit.

Masakkan lapisan bawah kulit pai dalam oven atau mikrowaye. Jangan tanya Mrs Jay berapa suhunya sebab Mrs Jay guma mikrowave oven. Takde set suhu, cuma masa je. Masak sampai agak-agak kuning sikit je. Jangan terlebih masak lak.

Dah agak masak, masukkan inti pai tadi.

Boleh tambah cheese kalau suka. Jangan banyak sangat nanti masin lak.

Ok, dah siap isi filling, tutup pai dengan adunan kulit pai yang sama. Ambil garfu dan buat la sikit corak kat tepi tu. Tujuannya nak lekatkan kulit pai tadi dengan kulit bawahnya.

Sapukan kuning telur kat atas kulit pai sebelum bakar semula dalam oven. Kalau tak sapu kuning telur takde la warna kuning keemasan tu.

Akhirnya, siap jugak pai ayam cendawan Mrs Jay ni. Selamat mencuba....


No comments:

Post a Comment