Assalamualaikum semua. Hari ni Mrs Jay akan berkongsi resepi Pisang Goreng Cheese dengan pembaca semua. Masakan yang mudah tapi sedap. Sesuai untuk sarapan, minum petang atau sebagai snek.
Bahan-bahannya juga tak banyak. Ia terdiri daripada:
1- Pisang (Berangan / Abu / Tanduk / apa-apa lah yang sesuai)
2- Tepung goreng segera
3- Sedikit serbuk kunyit
4- Sedikit garam
5- Gula merah
6- Keju Cheddar
7- Air untuk bancuhan
Mrs Jay tak letak sukatan sebab biasanya kuantiti tepung dan air tu kena ikut jenis tepung tu sendiri la. Agak-agak tak kental sangat dan tak cair sangat. Dan yang paling penting, jangan lupa perlu ada pemarut / food grater. Pemilihan pemarut juga amat penting. Kena cari saiz mata paling kecil (2mm)
pemarut boleh cari kat kedai RM2 atau kat pasaraya
Cara menyediakannya pun mudah saja. Buat macam goreng pisang biasa dulu. Campurkan tepung dengan sedikit garam dan kunyit dan bancuhkan dengan air.
Kemudian, masukkan pisang yang telah dikupas dan dibelah dua. Gaul dan gorengkan.
Dah masak, angkat dan toskan. Kemudian, hidangkan atas pinggan. Pastikan pisang tak bertindih antara satu sama lain sebab Mrs Jay akan taburkan gula merah atasnya.
Akhir sekali, baru parutkan keju cheddar tadi kat atas pisang. Mrs Jay gunakan keju cheddar jenama Beqa, dalam kotak saiz mentega buttercup. Harga dalam RM9 lebih kat Mydin. Beqa ada juga beberapa jenis cheddar dalam bungkus plastik. Tapi yang dalam kotak ni lebih sedap.
Ok, sedia untuk dihidang. Selamat mencuba... (^_~)
Pisang Goreng Cheese....siap
Buat makan petang sedap ni :)
ReplyDeletePagi, petang dan malam pn boleh... :p
DeleteHi akak saya ada baca satu blog yg akak nk jual enrich miles. Masih berminat nk jual ke? my Email aliffpadzi@gamil.com
ReplyDeleteHi Aliff, maaf lambat reply. Akak baru je jual 23000 enrich miles. Sekarang cuma tinggal 3441 je. Mungkin tak cukup kalau Aliff nak beli pun. Maaf ye.
Delete