masakan si Isteri

masakan si Isteri

Tuesday, 15 October 2013

Ayam masak merah

Hari Raya Aidiladha dah menjelang. Mrs Jay belum masak apa-apa untuk raya esok. Petang lepas En. Hubby balik keje, Mrs Jay ajak la dia ke Mydin untuk beli barang-barang masakan. Apa la agaknya menu untuk raya ni ye? Mak mertua masak kari ayam, lontong, sambal kacang dengan rendang daging. So, kena la masak benda lain kan....

Last-last Mrs Jay ambil keputusan untuk masak ayam masak merah je la. Simple je tapi tu je menu yang Mrs Jay leh fikir sekarang. Menu kedua nanti Mrs Jay masak rendang ayam. Untuk entri ni, Mrs Jay tunjuk cara-cara masak ayam masak merah yang sangat mudah.

Bahan-bahan:
- ketulan ayam, kuantiti ikut suka nak banyak mana
- gula
- garam
- serbuk kunyit
- minyak masak (untuk menggoreng dan menumis)

Bahan tumis:
- 2 biji bawang besar*
- 3 ulas bawang putih*
- 1 inci halia*
  * kisar bersama sedikit air
-  3 sudu besar cili kisar (Mrs Jay guna yang ready to use)

Cara menyediakan:
Mula-mula, basuh ayam hingga bersih dan toskan.

Lepas tu, lumurkan ayam tadi dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga masak, toskan.

Dalam kuali lain, masukkan bahan tumis dengan cili kisar. Jika suka pedas, boleh tambah cili kisar mengikut kesesuaian lidah anda. Masukkan garam secukup rasa, dan gula jika terlebih pedas....hehehe.

Pastikan cili cukup masak. Biar warnanya bertukar gelap sikit. Kalau tak cukup masak nanti sambal anda akan jadi pedas. Bila dah masak, boleh la masukkan ayam goreng tadi. Gaul hingga sebati.

Dah siap pun, boleh la hidang ayam masak merah ni. Mrs Jay masukkan dalam bekas makanan untuk bawak gi rumah mertua....bye bye~~~



Lepas ni, Mrs Jay nak masak rendang ayam lak.

No comments:

Post a Comment