masakan si Isteri

masakan si Isteri

Saturday, 12 October 2013

Homemade jus roselle & jem roselle

Kelmarin, En. Hubby bawak balik bunga roselle. Cikgu kat sekolah bagi katanya. Mrs Jay tak pernah buat air roselle jadi simpan je dalam peti sejuk. Pagi tadi, bukak peti sejuk baru teringat nak settle kan roselle ni. Baru la terkial-kial google cara menyediakan air roselle. Rupanya senang je nak buat.
Mula-mula, kena kupas dulu kelopak dari bijinya. Mrs Jay tak tahu macam mana nak kupas, siap guna pisau lagi. hahaha....macam susah je nak buat. Bila kupas guna tangan, lagi senang.
 Ni la rupa biji roselle. Buang je, sebab tak boleh buat apa.
Lepas kupas, basuh dulu.
Pastu baru rebus. Air Mrs Jay agak-agak je dalam tiga suku periuk. Sebenarnya ikut suka la nak buat pekat ke cair. Kalau nak cair, tambah je air.
Dah mendidih, Mrs Jay masukkan gula. Macam biasa, sukatan ikut suka. Kalau nak buat kordial, lebihkan gula. Mrs Jay letak dalam 400 g lebih kurang. Kacau hingga larut.
Lepas masak, sejukkan dulu baru tapis. Airnya dah boleh bancuh. Mrs Jay buat kordial je sebab pekat. Tambahkan satu bahagian kordial dengan 4 bahagian air. Adjust la rasanya manis atau tidak.
Bunga roselle ni boleh makan macam tu je sebab dah masak, tapi Mrs Jay ingat nak buat jem je. Tahan lama sikit. boleh makan dengan roti atau biskut kering. Apa lagi, masuk dalam belender la. Air tak payah banyak sangat. Kalau nak tambah gula pun boleh sebab jem memang manis kan. Belender je sekali gula dalam ni.
Kalau rasa tak nak cair sangat jangan blend lama-lama. Biarkan berketul sikit pun takpe. Mrs Jay ni tadi dah blend lama sikit, tu yang jadi halus je jem nyer.
Lepas blend, boleh masak atas dapur nak kasi pekat sikit. Rasa lah, kalau tak cukup manis boleh tambah gula. tapi jangan manis sangat, nanti kena penyakit lak...hehehe
Dah siap. Nampak macam sos lak jem roselle Mrs Jay ni. Lain kali jangan blend halus sangat...
Sekian, selamat mencuba.... (^_^)


No comments:

Post a Comment