Alhamdulillha, Raya Aidiladha tahun ni Mrs Jay nak masak rendang ayam. Dalam entri yang lepas Mrs Jay dah tunjukkan cara-cara masak Ayam Masak Merah, jadi makan ayam je lah kita ye....
Macam biasa, ayam kena basuh bersih-bersih, bilas dan toskan.
Ramuan lain adalah:
- 100 g kerisik
- 400 ml santan
- 1 sudu cili kisar
- garam secukup rasa
Bahan kisar:
- seinci kunyit hidup
- seinci halia
- seinci lengkuas
- 2 batang serai
- dua biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
Bland semua bahan kisar dengan sedikit air.
Dah lumat, masukkan ayam dalam periuk dan tuang bahan kisar.
Agak-agak dah mula mendidih, masukkan santan, cili mesin, kerisik dan garam. Masak lagi sampai kering.
Kalau tak nak kering sangat pun boleh. Boleh cicah rendang dengan nasi impit nanti (^_^)
Dah siap pun rendang. Senang kan nak buat. Huhu... Yang ni kira rendang kuning la. Kalau nak rendang coklat tu mungkin lain sikit resepinya. Cubalah....
No comments:
Post a Comment